Witte wijn in de herfst

Weet je nog? Die heerlijke zomerdagen dat je met een witte wijn op het terras zat? Die knisperende frisheid die je proefde als je een slok nam? Those days are gone… want de herfst is begonnen en de laatste zomerdagen zitten erop.

Voor veel mensen betekent dit dat ze overstappen op rode wijn, want ‘rode wijn hoort meer bij het najaar’. Ik snap die gedachte wel, maar hij klopt voor geen meter. Stel je voor: de regen komt met bakken uit de hemel, de wind raast om het huis heen en het is weer tijd om de verwarming hoog te zetten. Niet echt de temperatuur waarbij je denkt aan een glas witte wijn. Toch kan ook nu een glas witte wijn echt lekker zijn.

Kruidig en warm
Ik was eens bij een proeverij van echte herfst- en winterwijnen in Den Bosch. Hier hadden ze allerlei wijnen uitgezocht die juist in het najaar extra warmte geven. Vooral wit. Geen frisse witte wijn, maar heerlijk kruidig en warm.

De proeverij was bij een wijnkoperij. Niet echt de plek waar je makkelijk je wijn gaat halen als je haast hebt. Hoe kun je toch een lekkere witte winterwijn vinden, bijvoorbeeld bij de supermarkt? Hieronder enkele tips!

Vinonista tip voor witte wijn in de herfst
Natuurlijk kun je gewoon een glas wijn drinken zonder erbij te eten. Dan raden we je aan om te kiezen voor een stevige witte wijn, liefst kruidig van smaak. Een Gewürtztraminer past heel goed. Dit type wijn is gemaakt van de witte druivensoort Gewürztraminer, de meest aromatische en kruidige druif van alle druivensoorten. De naam “Gewürtz” betekent ook kruidig in het Duits. Dit is echt een wijn waar je van opwarmt! Deze wijn past trouwens heel goed bij zuurkoolstampot!

Ook lekker bij de winterse zuurkoolstampot is een Pinot Blanc uit de Elzas. Die is praktisch bij iedere supermarkt te krijgen.

Wij zeggen: proost op nog een aantal koude maanden!

gratis wijngids met tips voor wijn kiezen in de supermarkt, online wijncursus
gratis wijngids met tips voor wijn kiezen in de supermarkt, online wijncursus

Zelfverzekerd wijn kopen in de supermarkt​?

Download dan onze wijngids waarin we je precies vertellen waar je op moet letten als je inslaat bij de supermarkt.

... Meer weten? Verbeter je wijnkennis met onze gratis wijngids over kopen in de supermarkt:

Om te zorgen dat je proefavontuur een succes wordt, is het leuk om zoveel mogelijk te proeven. In deze wijngids vertellen we je precies waar je op moet letten als je inslaat bij de supermarkt.