Het hitteplan voor de ideale temperatuur

Weet je nog? Die heerlijke zomerdagen dat je met een witte wijn op het terras zat? Die knisperende frisheid die je proefde als je een slok nam? Those days are gone… want de herfst is begonnen en de laatste zomerdagen zitten erop.

De zon schijnt weer volop en de terrassen zitten vol. De bbq’s staan aan en de koelkast staat vol met lekkere rosé en witte wijn. Een ultieme dorstlesser op warme dagen. Ik kreeg van een aantal mensen de vraag op welke temperatuur ze de wijn moeten serveren en of het kwaad kan dat wijn warmer of kouder wordt gedronken omdat het mee gaat in de picknickmand of te koud in de koelkast staat. Daarom vertel ik je vandaag graag meer over de temperatuur waarop je wijn het beste kunt serveren.

Voor de mensen die denken: ‘maakt dat dan zoveel uit?’ heb ik een vraag: Wanneer genoot jij voor het laatst van een kop koffie die nog maar lauw was? Of van een blikje cola die te warm was geworden in de zon? Temperatuur heeft enorm veel invloed op smaak. Ook bij wijn is dat het geval. Sterker nog, het kan ervoor zorgen dat sommige aroma’s echt compleet uit de wijn verdwijnen. Te koud? Dan proef je vaak minder van de florale aroma’s in een delicate wijn. Zonde! Want te koud is meestal wel hoe de meeste rode/witte/mousserende wijnen worden gedronken. En rode wijn… die drinken we standaard te warm. Hieronder een handig overzicht van de serveertemperaturen:

  • Mousserende wijn: 8 – 10 graden celsius
  • Lichte, fruitige witte wijn: 8 – 10 graden celsius
  • Volle, complexe witte wijn: 10 – 12 graden celsius
  • Rosé: 8 – 10 graden celsius
  • Lichte, fruitige rode wijn:  12 – 16 graden celsius
  • Volle, complexe rode wijn: 16 – 18 graden celsius
  • Zoete wijn: 8 – 10 graden celsius
  • Versterkte wijnen: 12 – 14 graden celsius

Laat je niet verleiden om ijsblokjes in je wijn te doen. Dan doe je letterlijk water bij de wijn en dat komt je wijn echt niet ten goede. Daarnaast wordt het dan ook snel te koud. In plaats daarvan heb ik een hitteplan om je witte/mousserende/rosé wijn snel lekker koel te krijgen:

Heb je net een fles witte wijn gekregen of gekocht en wil je hem snel drinken? Leg hem NOOIT zomaar een half uurtje in de vriezer. Dat werkt niet en doet meer kwaad dan goed. Heb je te weinig geduld voor de koelkast? Dan kun je de fles het beste in nat keukenpapier wikkelen en hem dan 10 à 15 in de vriezer leggen. Dan is hij echt koud genoeg.

Heb je een wijnkoeler? Vul deze dan niet alleen met ijsblokjes, maar ook met een beetje water. Zo koelt hij jouw fles sneller af.

Ik wens je veel koele glazen en warme dagen toe!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
gratis wijngids met tips voor wijn kiezen in de supermarkt, online wijncursus
gratis wijngids met tips voor wijn kiezen in de supermarkt, online wijncursus

Zelfverzekerd wijn kopen in de supermarkt​?

Download dan onze wijngids waarin we je precies vertellen waar je op moet letten als je inslaat bij de supermarkt.

... Meer weten? Verbeter je wijnkennis met onze gratis wijngids over kopen in de supermarkt:

Om te zorgen dat je proefavontuur een succes wordt, is het leuk om zoveel mogelijk te proeven. In deze wijngids vertellen we je precies waar je op moet letten als je inslaat bij de supermarkt.