Annemieke Tissink verteld over wijn, vinonista

Wijn Basics - Dit moet je weten over wijn!

De wereld van wijn kan intimiderend lijken. Kenners (of mensen die doen alsof), imponeren je met namen van beroemde wijnchateaus, onbekende druivenrassen of ingewikkelde termen. Maar niet voor lang! Want met een aantal simpele feitjes in de aanslag, weet jij al beter waar ze het over hebben ūüėČ

Hoewel je natuurlijk heel veel kennis tot je kunt nemen, moet je het leren over wijn een beetje zien als het leren van een nieuwe taal. Je begint met een aantal basics, maar wordt er pas echt goed in door het veel te spreken. Met wijn net zo! Alleen door veel te proeven en er meer over te leren, groeit je kennis over deze godendrank. Geen straf hè? Maar het is dus wel meer dan alleen maar wat glazen achteroverslaan. Het begint met snappen dat wijn veel te maken heeft met geografie (waar komt je wijn vandaan?), de smaakprofielen van druivenrassen (wat proef je eigenlijk?) en daar de ultieme mix van. Zodat ook jij op een dag kunt zeggen: Ik hou het meest van ______ (druif) uit _______ (regio) omdat _______. En daar imponeer je zelfs de meest snobby know-it-all mee.

Maar hoe weet je wat je lekker vindt? Dat begint met proeven als een pro. Op die manier ontdek je dat wijn meer is dan alleen gefermenteerde druivensap, maar dat er een wereld aan smaken en aroma’s achter ligt. Die zoektocht start bij weten wat de basics van proeven zijn. Schrik niet: dit is relatief makkelijk, de volgorde is namelijk altijd hetzelfde. Pas de stappen toe op elk glas dat je drinkt en je start al goed.

Hoe koud moet witte wijn, vinonista
Wijn spetters uit kleren wassen, vinonista

1.

Kijken

Kijk naar de wijn: Is hij helder of troebel? Welke kleur heeft hij?
Er is een hele wereld aan kleuren te ontdekken.

2.

Ruiken

Niet meteen je glas walsen, eerst je neus erin. Wat is de aroma associatie die bij je opkomt? Dan walsen en opnieuw ruiken.

3.

Proeven

Neem een slok en laat de wijn door je mond gaan. Welke smaken herken je van het ruiken? En hoe voelt de wijn in je mond?

4.

Beoordelen

En? Bevalt datgene wat je in het glas hebt zitten? En waarom? Welke aroma’s spreken je aan? Bedenk bij een tegenvaller: Het leven is te kort voor slechte wijn!

... Meer weten? Verbeter je wijnkennis met onze gratis wijngids over kopen in de supermarkt:

Om te zorgen dat je proefavontuur een succes wordt, is het leuk om zoveel mogelijk te proeven. In deze wijngids vertellen we je precies waar je op moet letten als je inslaat bij de supermarkt.

Wijn Basics - Dit moet je
weten over wijn!

Wijn Basics - Dit moet je
weten over wijn!

Het belangrijke aan wijn is dat je er echt van kan genieten! Dit was natuurlijk nog maar een heel klein begin. Er ligt nog een wijnwereld voor je open. Als echte Vinonista is het aan jou om hem te gaan ontdekken. Wij helpen je er graag mee door onze online wijncursus. Laagdrempelig en ontspannen, zonder moeilijke jargon en met de nadruk op genieten van wijn. Gewoon te volgen vanuit je eigen huis, op je smartphone, laptop of tablet.
Online wijncursus volgen zonder examen, online wijncursus