- Levensgenieters
- | 30/09/2020
- | Annemieke Tissink
Me-time met wijn en chocolade? Think again!
Wijn en chocola worden neergezet als een match made in heaven. Het grootste cliché voor Valentijnsdag is wijn en chocolade. Het lijkt zo makkelijk om ze te koppelen omdat ze allebei lekker zijn. En toch lukt het vaak niet. Waar moet je op letten om jouw kans op een succesvol me-time moment of onvergetelijke date night te vergoten?
Tannine
Veel mensen hebben hun mond vol van de tannines in rode wijn. Het lijkt op de structuur die je krijgt in je mond/op je tong wanneer je earl grey thee te lang laat trekken. Maar chocola kan er ook wat van. Zeker bij donkere chocolade! Dit zou ook de mogelijke botsing tussen een tanninerijke rode wijn en een tanninerijke truffel kunnen verklaren. Het matcht gewoon niet zo lekker.

Zoet, donker, bitter
Droge (dus niet zoete) rode wijn is geweldig, maar hij combineert op geen enkele manier met jouw zoete chocolade craving. Vermijd dus vooral droge spierballenwijn zoals Cabernet Sauvignon. Een betere keuze is dan vaak een Merlot of pinot noir. Veel fruitiger, ronder en lichter dan veel rode krachtpatsers. Waarom? Cacaobonen zijn van nature fruitig. Dit betekent dat chocolade goed past bij een fruitige rode wijn. En: hoe intenser je chocolade is – we hebben het hier over 80 procent cacao of meer – hoe intenser je wijn zou moeten zijn. Iets zoets en fruitig werkt gewoon niet bij de intense smaak van bittere chocolade. Ook versterkte wijn, zoals een mooie port, kan goed werken met super donkere chocolade.