5 wijnweetjes om indruk mee te maken

Er zijn wel eens van die feestjes waar de ene gast nog opschepperiger staat te doen over z’n wijncollectie en kennis dat de ander. Jij hoeft je met behulp van deze feitjes niet meer onzeker te voelen.

1 – Wijn is dodelijk: Gelukkig is dit voorbij
Als een man in de vroege Romeinse tijd zijn vrouw wijn zag drinken, was ze de pineut. Vrouwen mochten namelijk geen wijn drinken. Hij mocht haar zelfs doden om die reden. De dominantie van mannen zorgde ervoor dat vrouwen werden gezien als zwakke individuen die gevoelig zijn voor negatieve invloed. Dus dronken ze druivensap.

2 – Neem er nog één: Beter dan je vitaminepil
Je hoort het wel vaker: rode wijn is gezond. Er zijn talloze wetenschappelijke studies gedaan naar de positieve gezondheidsvoordelen ervan. Hoewel het altijd gaat om drinken met mate, vermindert het de kans op het ontwikkelen van diabetes, een beroerte en andere aandoeningen. Daarnaast kan het stress verminderen. Om dezelfde hoeveelheid antioxidanten binnen te krijgen als in één glas wijn, zou je 20 glazen appelsap of zeven glazen sinaasappelsap moeten drinken.

3 – Meteen ontvrienden: Dat kan geen match zijn
Blijf een beetje uit de buurt van mensen met Oenophobia. Wij kunnen er ons als als wijnliefhebber weinig bij voorstellen, maar mensen met Oenophobia voelen een intense haat voor wijn… Voor hen is alcohol vergif en daar blijven ze ver van…

4 – Santé: morsen maar
De term ‘op iemands gezondheid’ komt uit het oude Griekenland. De gastheer van een diner nam dan de eerste slok om zijn gasten te verzekeren dat de wijn niet vergiftigd was. Daarna ontstond vanuit Rome de gewoonte om te proosten met een glas, om er zeker van te zijn dat niemand de ander probeert te vergiftigen. Door het proosten kon er namelijk wijn morsen van het ene in het andere glas.

5 – Tipsy? Geen wonder
Vraag jij je wel eens af waarom dat wijntje (oke, die wijntjes…) zo aantikken? Je verandert er helaas weinig aan. Onderzoek laat zien dat vrouwen meer kans hebben om de effecten van wijn te voelen omdat ze minder enzymen hebben die nodig zijn om alcohol af te breken en uit het lichaam te verwijderen. Dus uit eten met een groep mannelijke vrienden of collega’s? Pas af en toe je drink tempo aan naar beneden om te zorgen dat je niet omvalt als het tijd is om te gaan. Maar voordelen hebben we ook: Vrouwen zijn eigenlijk betere proevers dankzij ons superieure reukvermogen. Dit geldt vooral voor vrouwen van 25-35 jaar oud.

gratis wijngids met tips voor wijn kiezen in de supermarkt, online wijncursus
gratis wijngids met tips voor wijn kiezen in de supermarkt, online wijncursus

Zelfverzekerd wijn kopen in de supermarkt​?

Download dan onze wijngids waarin we je precies vertellen waar je op moet letten als je inslaat bij de supermarkt.

... Meer weten? Verbeter je wijnkennis met onze gratis wijngids over kopen in de supermarkt:

Om te zorgen dat je proefavontuur een succes wordt, is het leuk om zoveel mogelijk te proeven. In deze wijngids vertellen we je precies waar je op moet letten als je inslaat bij de supermarkt.